Londra sub apa (2)

(mini-serial scris despre sportivi și înot la JO 2012)

Așa cum am promis ieri, zilele acestea povestim aici despre cei care reprezintă înotul la JO de la Londra, 4 la număr. Nu pentru că nu ar conta fiecare jucător în parte, ci pentru că mi-e sportul cel mai de suflet și pentru că cei responsabili de promovarea lor par că nu le pasă. Detalii găsiți în postul de ieri. Pentru mine, cei patru reprezintă un nivel la care mi-aș dori să-i văd pe măcar câțiva din copii din generația de juniori II de înot a României. Și chiar dacă pentru ei participarea la Olimpiadă a însemnat doar câteva minute de înot, le mulțumesc că mi-au dat motiv să urmăresc întrecerile de natație.

Azi au concurat Camelia Potec (200 m liber) și Alexandru Coci (200 m fluture). Nici unul nu s-a calificat în finală. Aseară, echipa de polo a bătut Marea Britanie cu 13-4. Da, am stat cu ochii în televizor tot meciul și am și țipat puțin prin casă. Oare vecinii mei cred că sunt nebună? 🙂 Azi, însă, mergem în urmă cu două zile.

Atunci ne-a reprezentat primul înotător la JO 2012. Dragoș Agache, la proba de 100 m bras. Dacă faceți o căutare pe Google, singurele știri pe care le veți afla despre el este despre cum a ratat calificarea în finală. Calificare pe care nici măcar nu și-o propusese, dat fiind faptul că intrase în concurs cu cel de-al 30-lea timp. Nu o să aflați probabil nici că specialitatea lui în înot sunt 50 m bras (vicecampion european în 2011), și nu 100. Cum proba de 50 bras nu este probă de Olimpiadă, Dragoș a încercat calificarea la 100 m, dar s-a clasat în baremul B (calificații direct la JO sunt cei clasați în barem A). Cu puțină vreme înainte de Olimpiadă, Dragoș a primit o invitație FINA de a participa la jocuri. La cei 28 de ani ai săi sunt sigură că simpla participare l-a onorat și l-a făcut să privească din altă perspectivă sportul, așa că nu pot decât să fiu mândră că a reușit să ajungă până acolo.

Dragoș Agache a studiat între 2004 și 2009 la Universitatea din Iowa (unde a câștigat o bursă), și acesta este unul din motivele care l-au făcut să rămână în zona sportului de performanță:  „La început mi-a fost greu. În România se înota în metri, acolo în yarzi, dar mi-au prins foarte bine cei patru ani petrecuţi la Universitatea din Iowa, pentru că, dacă aş mai fi rămas în Constanţa, m-aş fi lăsat. Am plecat cu bursă şi mă trezeam la 5 dimineaţa pentru a duce la bun sfârşit şi studiile, şi antrenamentele” (sursa). În prezent, înotătorul este legitimat la CS Farul Constanța și este antrenat de Eduard Cîșlaru (soțul fostei înotătoare olimpice Beatrice Coandă-Cîșlaru).

O altă informație pe care nu o veți găsi prea ușor este că mai bine de jumătate de an pregătirea lui Dragoș a fost compromisă de un accident destul de urât avut la genunchi. Din decembrie, momentul accidentului până foarte aproape de Olimpiadă, Dragoș a luptat pentru recuperarea unui genunchi bolnav, ce în timp a dezvoltat și o inflamație (termenul medical e bursită, pentru interesați), fără a renunța la luptă. A mers la Europene și, chiar dacă nu a fost pe podium, s-a calificat în finală (a luat locul 7). A încercat să ajungă la Olimpiadă și, atunci când totul părea pierdut, a primit invitația Federației Internaționale de Natație. Cel mai bun brasisit al României, la momentul actual, a mers înainte pentru a se și a ne reprezenta. Și merită aplauze din plin.

La urma urmei, poveștile acestor jucători sunt lecții despre constanța în dorința de a ajunge la un nivel de performanță cât mai înalt. Pentru ei, Jocurile Olimpice sunt baremul visat încă din momentul în care ajung sportivi cu acte în regulă. Tu cât ai lupta pentru un vis?

Ca un făcut, domnul Chinezul scria astăzi despre provocarea de a îi susține pe jucători prin mesaje către ei și despre faina inițiativă a celor de la Gerovital de a îndrepta ideea de Aducem România acasă nu numai spre sportivi, dar ci spre cei din fața calculatoarelor. Până una alta, dacă nu aveți blog sau nu aveți idei inspirate, trageți cu ochiul pe pagina de Facebook a Farmec. E posibil să vă simțiți inspirați îndeajuns încât să-i inspirați și pe cei de lângă voi 🙂

Un gând despre &8222;Londra sub apa (2)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s