Londra sub apă (1)

(mini-serial scris despre sportivi și înot la JO 2012)

Acestă serie de articole e gândită înainte de fabuloasa deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012. Din motive de (ne)timp/stare am ajuns să o public abia astăzi. Chiar și așa, consider că până pe 12 august orice mod de a susține jucătorii ce ne reprezintă țara este un mod frumos de a le transmite aprecierile și încurajările de acasă. Bineînțeles, susțin orice om care a ajuns să ne reprezinte acolo, dar voi scrie în aceste zile despre înot. Sportul pe care îl susțin de ceva timp aici. Probabil, voi mai scrie și despre polo, sportul pe care îl susțin de ceva mai puțin timp, dar care m-a fascinat prin dedicația oamenilor implicați. Apropo de polo, astăzi voi avea ocazia să văd primul meci de polo cap-coadă (îi puteți vedea și voi, bineînțeles 🙂 ), în competiția olimpică. E vorba de România-Marea Britanie, meci ce începe la 20:20 și poate fi urmărit pe TVR 2.

Înotul nu este un sport de tradiție în ceea ce privește țara noastră. O spun din plin puținele bazine cu lungime de 50 de metri prezente în țară, și și mai puținele centre cu adevărat pregătite pentru a susține competiții (tabele de marcaj, bazine pregătite pentru cronometrări în timp real șamd). Că este unul ce se află, din păcate, în continuă cădere, o spun rezultatele.

Puțin istoric.

Sidney 2000 – 9 înotători prezenți în finale. Diana Mocanu este prima din istoria natației românești cu două medalii olimpice de aur (100 m spate și 200 m spate), stabilind, în același timp, și un nou record olimpic. Beatrice Coandă-Câslaru – argint la 200 m mixt și bronz la 400 m mixt. Ștafeta feminină (C. Potec, S. Păduraru, L. Diaconescu, B. Câslaru, C. Herea) – locul IV la 4 x 200 m liber. Restul finaliștilor: Dragoș Coman (locul V – 400m liber), Răzvan Florea (locul VI – 200m spate), Camelia Potec (locul VII – 200 m liber), Cezar Bădiță (locul VII – 400m mixt), Diana Mocanu (locul VIII – 100 m fluture).

– Atena 2004 – 6 înotători. Camelia Potec (aur – 200 m liber si locul IV – 400 m liber), Răzvan Florea (bronz – 200m spate), Ioan Gherghel (loc V – 200 m fluture), Dragos Coman (loc VII – 1500 m liber), Simona Păduraru (loc VIII – 800 m liber); Beatrice Câslaru (loc VIII – 200m mixt).

Din păcate, sursa oficială pentru astfel de informații se oprește aici. La fel cum prin 2006 s-au oprit și din a prezenta biografiile sportivilor care ne reprezintă. La Europene, la Mondiale, și, în continuare, la Jocurile Olimpice.  Cumva am impresia că Federația sesizează modul în care natația pierde teritoriu de la an la an, și-n loc să-și motiveze jucătorii și să informeze pe cei interesați (am eu așa o idee fixă că nu sunt singurul om din țara asta pasionat de natație), îl trece singură într-un con de umbră. La jocurile londoneze avem 4 jucători care ne reprezintă. Patru oameni care AU LUPTAT pentru a ajunge acolo. Ca în orice sport, talentul nu reprezintă cartea ultimă pe care mizezi, ci orele petrecute în bazin, forța de a trece de la un antrenament la altul, de a nu renunța nici la înot nici la școală, de a te plimba prin toată țara pentru câteva concursuri care să-ți asigure creșterea.

Patru oameni de care ar trebui să fim mândri, chiar dacă șansele de a ne întoarce acasă cu medalii sunt minime, iar targeturile țin măcar de ajungerea în finale. Patru oameni care concurează cu oameni ce vin din școli de natație extrem de bune, cum ar fi cele ale SUA sau ale Franței. Oameni a căror biografie eu nu am putut s-o găsesc deloc, sau cu o vechime de câțiva ani pe site-ul Federației de Natație. Numele lor sunt Dragoș Agache, Camelia Potec, Norbert Trandafir și Alexandru Coci.

O să vă scriu despre ei aici în zilele care urmează. Ce au făcut până acum și cum de au ajuns la Londra. Ce dacă Dragoș deja a ieșit din competiție (ieri a ratat calificarea în finala de 100 m bras), sau Camelia nu s-a calificat în finala de 400m liber (va mai concura la 200 și 800 m liber)? La fel de tare cum m-a bucurat deschiderea Federației Române de Polo în a promova singura echipă aparținând României prezentă la JO 2012, la fel de tare m-a întristat atitudinea parcă nepăsătoare a Federației de Natație, care pare că a uitat faptul că simpla prezență la Jocurile Olimpice este dovadă de muncă, dedicație, și o onoare pentru sportiv și țara pe care o reprezintă.

Programul competițiilor de natație în următoarele zile:

30 iulie – calificări (12:00)+semifinală (21:30) – 200 m liber feminin – Camelia Potec (finala se va desfășura pe 31 iulie – 22:07)

30 iulie – calificări (12:30)+semifinală (22:30) – 200 m fluture masculin – Alexandru Coci (finala se va desfășura pe 31 iulie – 21:40)

31 iulie – calificări (12:00)+semifinală (21:30) – 100 m liber masculin – Norbert Trandafir (finala se va desfășura pe 01 august – 22:16)

2 august –  calificări (12:00)+semifinală (21:30) – 50 m liber masculin – Norbert Trandafir (finala se va desfășura pe 03 august – 22:06)

2 august –  calificări (12:30) – 800m liber masculin – Camelia Potec (finala se va desfășura pe 03 august – 21:43)

Programul competiției de polo (grupa B – din care face parte România):

29 iulie – 20:20 – România-Marea Britanie (TVR 2)

31 iulie – 21:40 – România – SUA

2 august – 17:30 – România – Ungaria

4 august – 12:00 – România – Muntenegru

6 august – 16:30 – România – Serbia

(sursă foto)

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s