În căutarea fericirii (1)

Omul care se iubește numai pe sine nu poate fi, ce-i drept, acuzat de promiscuitate în materie de sentimente, dar până la urmă el nu va putea scăpa de insuportabila plictiseală generată de invarianța obiectului de care se simte atașat […] Faptul de a fi iubit este o puternică sursă de fericire, dar nu omul care solicită iubire este acel căruia aceasta i se dăruie. În general vorbind, omul care beneficiază de iubire este același cu omul care o dăruie. Este însă inutil să încerci să oferi iubire din calcul, în felul în care poți să împrumuți cuiva bani cu dobândă, deoarece o iubire calculată este o iubire lipsită de autenticitate, și destinatarul simte acest lucru. (Bertrand Russel, În căutarea fericirii – sublinierea îmi aparține)

Răsfoiesc cu încântare paginile cărții lui Russell, zâmbind mirată la cât de familiare îmi par lucrurile. E atât de aproape de mine, de noi, de Om cartea asta că nu e nici pe departe filosofie sau eseu de morală. Ci doar un diagnostic al vieților noastre mereu aflate de fugă, mereu obosite, prea des plictisite. Și un rețetar simplu despre ceea ce îți poate lipsi din acest peisaj pentru a zâmbi cu adevarat sincer. Citatul de mai sus e unul pe care mi-au picat întâmplător ochii, atunci când mi-am pierdut semnul de carte. E aproape de finalul unei cărți a cărei savoare se simte plin și dulce și departe de aerul rece-umed de afară. O recomand înainte de a termina să o citesc (ba din contră, sunt abia undeva la capitolul II), cu drag. Poate așa o să văd măcar cu o față în plus zâmbind, chiar dacă de dimineață, și e frig și metroul supra-aglomerat.

Revin cu recenzia curând. Până atunci, dăruiți din voi și primiți cu inima deschisă ceea ce primiți. Să fiți puțin (mai) fericiți! 🙂

Publicitate

Un gând despre &8222;În căutarea fericirii (1)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s