Dacă sunteți prin Iași vineri seară…

…vă rog mult de tot să mergeți la lansarea albumului Să mor frumos, să bată vântul.

Nu, nu e vreo cauză nobilă pentru care niște oameni s-au strâns să ajute. Nu, nu vine nici Ștefan Banică, nici Loredana (dar vine, ca invitat special domnul Alifantis 🙂 ). Nu, nu sunt piese pe care le știți și aveți chef să le fredonați (poate doar pe alocuri).

Dar aseară am fost spectator al lansării acestui album în București. Și mi-am dat seama că întâlnirile de genul celor pe care le aduce Liviu Nechita pe scenă sunt unele pe care trebuie să le trăiești. Măcar o dată la o vreme lungă.

Liviu vine acasă cu doruri și cu emoție. Poate de-aia nici nu vorbește prea mult pe scenă. E un munte de om, iar în colțurile ochilor lui simți bucuria simplă a darului împărtășit atunci când spectatorii aplaudă. Liviu – artistul – nu cântă pentru că trebuie. Cântă pentru că simte că acesta e cel mai bun mod de a spune Mulțumesc. Sau Te iubesc. Sau Adio.

Albumul Să mor frumos, să bată vântul este un omagiu adus poetului Dan Giosu. Dar întâlnirea dintre cei doi – pe scenă – nu are izul unui prohod sau a vreunui patetism deșirat, așa cum de prea multe ori se întâmplă. Întâlnirea dintre poezia lui Dan Giosu și muzica lui Liviu Nechita este una firească. La fel de firească ca prietenia lor crescută pe străzile Iașului, și purtată apoi prin orașe europene. E atât de simplu ceea ce vezi în fața ta, că parcă te întâlnești cu tine. E muzică despre viață, despre somn, despre vise, despre tine.

De la concertul acesta am plecat de acasă nu cu energia de a dărâma munții, nu punând ordine în amintirile descrise de piese, nu cu inima haotică. Am plecat cu o tonă de liniște, ca atunci când tu te întâlnești cu tine și stați de vorbă fără ură, ranchiună sau trageri de mânecă. E un altfel de stare de bine, pe care nu am mai găsit-o de mult, și de care mă bucur în continuare. O stare pe care trebuie să te educi să o descoperi, să înveți să o accepți și să te hrănești din ea.

Și cum despre prieteni cel mai bine povestești tot între prieteni, pe scena de la Ateneul Tătărași vor fi și invitați (Nicu Alifantis, Andrei Maftei, Marius Matache și Cătălin Ungureanu). La Mignon, alături de Liviu au fost Marius Matache, Ovidiu Mihăilescu, Rareș Stoica și Cătălin Ungureanu. Și a fost frumos tare.

Să mergeți să vedeți și să simțiți. Merită! 🙂

Și câteva imagini de aseară.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s