O idee despre performanță

am prins-o azi, la un campionat de natație pentru juniori.

e doar o idee dintr-o ultimă reuniune, cu ochii lipiți de somn și cred că e aplicabilă dincolo de sport. 

există, la un anumit nivel, copii extrem de buni în ceea ce fac. cei care câștigă o etapă de concurs cu mai bine de jumătate de bazin față de ceilalți. și pentru care medaliile nu vin neapărat mai ușor decât pentru alții, dar au devenit pur și simplu un parcurs firesc (dacă ai ajuns la juniori deja ai vreo 5-6 ani de performanță în spate și vreo 20 de concursuri care te-au ajutat să mergi mai departe). sunt cei pe care mi-i imaginez peste încă puțini ani participând la mondialele de natație. 

pentru ei, concursul nu mai are legătură cu cei de pe culoarele de lângă, așa cum se întâmplă deseori, când poți vedea cum un înotător sau altul își dozează efortul în funcție de concurență. ci doar cu lupta cu timpul propriu. orice secundă câștigată e un premiu personal. medaliile sunt doar o confirmare. 

de la ei înveți că performanța e deseori evaluată comparativ cu cei de lângă, dar pentru a ajunge la ea cel mai important e să îți depășești limitele. mai ales atunci când ajungi să te distanțezi de orice posibilă competiție. și cred sincer că e una din cele mai grele lupte să știi că oricum vei câștiga și totuși să te forțezi să mergi mai departe decât ultima dată. 

ca de fiecare dată, mă înclin cu respect în fața lor (a sportivilor, că deja nu mai pot să le spun copii :), și a antrenorilor). 

vă salut dintr-un Pitești înghețat 🙂

 

 

 

2 gânduri despre &8222;O idee despre performanță&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s