Electra Heart – o întâlnire muzicală

marinaMi-a prezentat-o Raluca, acum ceva vreme. De la prima întâlnire, am avut senzația că o cunosc de undeva. Îmi păreau cunoscute dramele ei, aleatoriu, așa cum mi le prezenta. Apoi mi-am luat timp să îi ascult povestea. Patru arhetipuri ale femeii puse în povestea unui album concept de către Marina and the Diamonds (pe numele ei adevărat Marina Lambrini Diamandis), al cărui personaj central este Electra Heart.

Electra Heart reprezintă tot ceea ce găsești în filme, în teatru, în cărți, ca ideal. Imaginea acelei femei puternice, cu un caracter rece, uneori extrem de rațională, care nu se împiedică și nu cade niciodată. Și prin urmare, albumul devine povestea acestui personaj (nu numai muzicală, dar și vizuală), trăind repetitiv-obsesiv o dragoste disfuncțională, ale cărui stări rezonează cu evoluția sa de la diva blondă cu părul ondulat la doamna brunetă și rochie neagră, cu zeci de întrebări. Tipologiile în jurul cărora Electra se definește sunt: Teen Idle, Primadonna, Su-Barbie-A și Homewrecker, inspirate de femei precum Madonna, Maria Antoaneta, Marilyn Monroe sau Britney Spears.

Electra Heart este anti-teza a tot ceea ce reprezint eu. Și scopul de a o prezenta și a construi un întreg concept în jurul ei este că ea reprezintă forma coruptă a ideologiei americane, și într-un mod fundamental acesta reprezintă coruperea ta. Cea mai mare teamă a mea – și acesta e cea mai mare teamă a oricui – este de a mă pierde pe mine însămi și a deveni o persoană goală. Și asta se întâmplă des atunci când ești foarte ambițios 

Povestea ei e spusă fără subtilități ascunse, temerile, dorința de control, măștile fiind expuse cu o sinceritate care uneori poate părea un fel de palmă peste ochi. Fără să vrei, undele din probleme ei sunt ale tale. Și chiar dacă nu îți place să recunoști, cel puțin o dată ai fost prins într-o poveste de dragoste în care nimic nu era așa cum știai sau cum ar fi trebuit să fie.

Poate îți dorești ca lumea să se învârtă în jurul tău (Primadonna), sau poate a ajuns să te sperie oglinda unei vieți trăite mereu într-un rol de femeie perfectă (Fear and Loathing). Uneori, poveștile de dragoste au darul de a te transforma (Radioactive). Alteori, de dragul de a continua o poveste al cărei final s-a scris de mult te ascunzi în minciuni (Lies), iar cel mai simplu mod de a nu fi rănit este să prezinți celor de lângă tine masca unui om care nu simte și se joacă într-un perpetuu rol (State of dreaming) . Poate să accepți rolul secundar în viața cuiva  sau să te joci cu cel de lângă tine, căutând la urma-urmei, tot un dram de liniște (Power&Control, How to be a Heartbraker). Toate acestea, fără niciun fel de regret, fără întrebări, ci doar cu un picior bine înfipt în realitatea pe care tu ți-o conturezi cu fiecare alegere. La urma urmei, prin ceilalți devenim noi înșine (The Archetypes)

Partea cea mai frumoasă a albumului este prezentare sa vizuală (artista a postat povestea Electrei într-un playlist dedicat, pe parcursul a doi ani). Iar ultima parte (postată la începutul lui august 2013) o prezintă pe Electra Heart în toate ipostazele sale. De la tăiatul părului, ajungând la diva blondă, trecând prin femeia misterioasă, Marina and the Diamons își ia La revedere de la Electra Heart simbolic, ștergând inima neagră imprimată pe obraz și care te urmărește în toate videoclipurile. Semnul care unește poveștile și personajele într-unul singur. Și cel care, o dată ce dispare, lasă loc unei alte povești.

Vouă vă las, la ceas de seară, începutul poveștii.

 

 

Surse pentru articol

http://en.wikipedia.org/wiki/Electra_Heart

http://orpheanlyricist.hubpages.com/hub/Concept-Album-Corner-Electra-Heart-by-Marina-and-the-Diamonds

http://www.infomusic.ro/2013/08/marina-and-the-diamonds-incheie-epoca-electra-heart-videoclip/

Sursă foto: http://electraheart.tumblr.com/

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s