Pe urmele argonauților în Dobrogea

În perindările noastre prin Dobrogea am găsit panoul afișul acesta:

IMG_0756

Proiectul (a cărui durată de implementare a acoperit 24 de luni și s-a încheiat anul acesta) a pornit de la ideea de a promova traseul turistic Constanța – Istria – Cheile Dobrogei și de a oferi turistului dornic de aventură posibilitatea unei oferte care să nu se rezume la plaja-nisip-soare. Ce-i drept, dacă în Cheile Dobrogei am ajuns acum câțiva ani (culmea, în același grup 🙂 ), zona dinspre Năvodari spre ele te servește cu un peisaj aparte. Bucăți de munți, zone unde te simți în deșert, dealurile pline de eoliene și liniștea de care te izbești de fiecare dacă când o să cobori din mașină, fac din excursie un moment de care îți aduci aminte cu drag.

Traseul turistic urmăreşte promovarea următoarelor obiective: Rezervaţia Biosferei Delta Dunării – Grindul Chituc, Grindul Lupilor, Complexul lagunar Razim-Sinoe, Rezervaţia ornitologică Histria-Sinoe, Refugiul ornitologic Corbu-Nuntaşi-Histria; Cheile Dobrogei, Gura Dobrogei, Masivul Geologic Cheia, Situl arheologic Cetatea Histria, Biserica “Sf. Nicolae” din satul Istria, Peştera-locuire Sf. Ioan Casian, Mănăstirea Sf. Ioan Casian.

Panoul găsit de noi ține mai mult de întâmplare decât de urmărirea traseului. Șoferul responsabil a văzut un drum la stânga, i s-a părut interesant și ne-am trezit în fața unei viitoare mănăstiri (că locul nu arăta a fi terminat). Așa am realizat că suntem în apropierea uneia dintre peșterile de pa hartă și ne-am aventurat în găsirea ei. Spun aventurat pentru că drumul nu este marcat până acolo, singurul indiciu fiind panoul de mai sus. Noroc cu tanticile de mănăstire care ne-au spus pe unde să urcăm.

Cum-necum, fără a avea habar de inițiativa de a promova turismul în zonă, am constat că am făcut mare parte din traseul argonauților, singura dilemă rămasă fiind…ce căutau argonauții în Dobrogea? (na: argonauții sunt niște personaje mitice și îi reprezintă pe cei 50 de marinari care au plecat alături de Iason în căutarea Lânii de aur, pe corabia Argos)

Conform unei legende locale, Iason şi argonauţii săi ar fi poposit în Tomis după ce fuseseră trimişi în Caucaz să fure Lâna de Aur. Urmăriţi de flota regelui Colhidei, Aietes, l-ar fi tăiat în bucăți pe fiul acestuia, până atunci ţinut ostatic la bord, pentru a-l obliga pe rege să caute şi să adune resturile în vederea ceremoniei funerare, dând astfel argonauţilor timpul necesar pentru a fugi spre Bosfor. Poetul Ovidius, care fusese exilat la Tomis, a rescris legenda lânii de aur, precizând că regele Colhidei, Aeietes, a înmormântat rămăşiţele fiului său la Tomis (sursa)

Și tot în cadrul proiectului s-au realizat și filmulețele documentare de mai jos. Unul prezintă Cetatea Histria, celălalt se axează pe alte puncte de interes de pe traseu. Dat fiind la Histria nu există ghid și panouri informative, iar în peșteri intrarea e la libera alegerea a fiecăruia (noi am ajuns total nepregătiți, așa că am admirat intrarea și…cam atât), inițiativa mi s-a părut mai mult decât bine-venită. Un fel de hai să vedem ce am văzut în vacanță, pe care îl poți savura și la întoarcerea acasă. Bonus: pe site-ul dedicat proiectului se află și un filmuleț cu reconstrucția Cetății Histria in 3D. Și uite așa pietrele printre care ne-am plimbat câteva ore au ajuns să aibă și poveste.

 

Un gând despre &8222;Pe urmele argonauților în Dobrogea&8221;

  1. Sunt topita dupa aceasta zona.In fiecare vara eu trebuie sa intru in cetatea HISTRIA…acolo simt eu ca e bine pentru mine.Si tot ce tine de Dobrogea de cetati ,de manastiri,de munti ,de paduri,de trasee,de oameni ,de geamii,de soare,pe broaste testoase,de fiecare piatra straveche,de fiecare floare de mac de mai,de bujori,de ghioceii de la Cocos primavara…si mai ales de mare.tote au un loc special in inima mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s