PLAI 2013 – oameni, pasiuni şi părerea de rău

plaiTu ce faci în timpul tău liber? Întrebarea acesta am găsit-o în mai multe chestionare pe care le-am completat pe la diverse evenimente la care am participat. Răspunsurile țin de fiecare și se încadrează în categoria: ies cu prietenii în oraș, mă duc la evenimente culturale, ascult muzică, citesc…mai mult sau mai puțin îmi pierd timpul sperând ca din toată povestea acesta să apară ceva productiv.

Una peste alta, alegerile țin de fiecare. Dar cel mai frumos lucru e atunci când în jurul tău există oamenii care FAC ceva din timpul lor liber. Ceva pe care sunt dispuși să-l împartă cu cei din jurul lor în cel mai simplu mod cu putință. Oameni pentru care orele mai puțin de somn sunt compensate de bucuria pe care o citesc în ochii celor cu care împart ceea ce ei produc.

Un exemplu elocvent sunt organizatorii PLAI. Prima dată am citit despre PLAI pe niște bloguri, anul trecut. M-am uitat cu interes pe lista de invitați, pe fotografiile de la eveniment, și tot ceea ce mi-a trecut prin cap a fost mamă, ce fain e ce se întâmplă la Timișoara. Între timp am aflat că festivalul este organizat de voluntari. Oameni printre care se află tineri asemănători mie. Care lucrează 8-10 ore pe zi. Dar care au ales ca din timpul lor liber să construiască o poveste. Și când spun construiesc, este la propriu, pentru că tot ceea ce puteți vedea în weekend-ul următor în Muzeul Satului sunt făcute de ei. Mi-a șoptit mie Doina* 🙂 Sau ca să îi citez chiar pe ei

Oameni de toate soiurile, ca tine şi ca mine, ca oricine, aduşi şi păstraţi laolaltă de prietenie şi de bucuria de a construi an de an PLAI-ul, scândură cu scândură şi zâmbet cu zâmbet.

Povestea de la PLAI e spectaculoasă nu numai prin dăruirea oamenilor care stau în spate. Ci mai ales prin rezultatele pe care le aduce munca lor susținută. Unul dintre motivele pentru care aproape am plâns că nu pot ajunge la festival este prezența, vineri seară, a lui Zaz. Cea cu care mi-am împărțit un sfârșit de iarnă infinit aproape, una din acele obsesii muzicale care renasc cu fiecare reîntâlnire, mai mult sau mai puțin întâmplătoare.

plai2

Pe lângă ea, festivalul mai aduce pe scenă nume precum Baba Zula, Maia Vidal (artist rezident al Festivalului de acest an si pe recunosc cu mâna pe inimă că am descoperit-o acum, de pe afiș, şi m-am îndrăgostit un pic de muzica sa) sau Patrice. Dar PLAI nu e numai despre muzică. E despre artă şi alei culturale, despre o zonă chill pentru ca relaxarea să fie totală, despre coţul cu filme şi promovarea multiculturalităţii ca un mod de a înţelege lumea şi oamenii de lângă tine. De aici, din capitala astăzi înnorată, cred că e vorba tocmai de zâmbetele voluntarilor – cele pe care le au după ore de muncă şi indiferent de ziduri de care se lovesc (pentru că sunt sigură că ele există) şi cele pe care le adună de la fiecare om prezent. Despre poveşti mereu rescrise, mereu mai pline de detalii frumoase, mereu căutând un final mai bun.

Dacă nu mă credeţi pe cuvânt, aruncaţi doar un ochi – în fugă – pe site-ul lor sau pe pagina de Facebook. Din experienţă vă spun că nu o să vă puteţi dezlipi prea uşor

Îi spuneam Oltei (şi ea voluntar pentru ediţia 2013), acum câteva zile, că dacă pentru 2012 mi-am organizat câteva din zilele de concediu special pentru a ajunge la câteva festivaluri la care îmi doream de mult să ajung sau care îmi sunt dragi deja (FITS, Târgul de la Albac, Fest de Folk de la Alba Iulia), anul viitor voi pune pe lista PLAI-ul lor timișoarean, alături de TIFF și Ideo Ideis. Da, îmi fac de pe acum planuri pentru anul viitor 🙂

Una peste alta, dacă ajungeți la PLAI musai să o salutați pe Doina din partea mea.

 * Doina este fata frumoasă de mai jos și conform informaţiilor primite despre ea este cea mai mare pictură murală din România de pe o clădire istorică, se află în centrul Timișoarei, pe cladirea Materna și reprezintă prezența radacinilor tradiționale în contemporaneitate .

doina

Publicitate

2 gânduri despre &8222;PLAI 2013 – oameni, pasiuni şi părerea de rău&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s