Lecţii din înot. Şi posibilitatea de a le răsplăti.

Azi a început. Campionatul Naţional de Înot pentru Juniori II. Echipa de la Ploieşti de 14 ani are patru copii in componenţă. Doi băieţi (unul e frate-meu, bineînţeles). Două fete. Cea de-a treia e plecata la FOTE. Motiv de mândrie, zic 🙂

La fiecare început de concurs îmi trec prin minte lecţiile pe care le-am învăţat în aceşti ani. Cei în care am învăţat să înot, cei în care înotul mi-a devenit terapie, cei în care am stat lângă copiii ce acum au devenit adolescenţi. Lecţii despre teamă, despre oboseală, despre puterea de a merge încă un bazin.

 Lecţii de la ei – copiii ce nu au copilărie – prinşi între ore de antrenament şi ore de şcoală, la care se aduna ore de făcut lecţii. Copii ce au crescut acum, toţi mult mai înalţi decât mine şi toţi având în ochi o maturitate care uneori mă sperie. Dar care, dincolo de aceasta, îşi păstrează doza de naivitate, râsul şi comportamentele ce uneori îi scot pe ai lor părinţi din minţi.

Lecţii de la antrenori. Cei care trebuie să citească printre bazinele înotate, pentru a stabili programe de antrenament potrivite fiecăruia, că doar nu poţi face performanţă şi la 50 de metri şi la 1500 de metri, oricât te-ai strădui. Şi, pe lângă acestea, să găsească în fiecare copil resorturile necesare pentru a îl motiva. Ţipetele sunt inutile, unora le place sa fie motivaţi prin competiţie, alţii lucrează mai bine dacă sunt lăudaţi. Antrenorii care pot da lecţii profesorilor din viaţa de şcoală. Există şi uscături. I-am văzut. Din fericire, cazurile care m-au făcut sa zâmbesc sunt mult mai multe.

 Într-o profesie în care recompensele sunt majoritar emoţionale, antrenorii devin mai mult decât simpli supervizori ai unui antrenament. Devin cei care au grijă de alimentaţia copiilor şi de eventualele suplimente de care au nevoie. Devin mamă şi tată în deplasări. Devin specialişti în comunicare şi marketing atunci când au nevoie să strângă bani pentru transport sau cazare la vreun concurs din capăt de ţară. Majoritatea dintre ei au participat la concursuri internaţionale. Unii au ajuns la Olimpiadă. Şi visează ca măcar unul dintre zecile de copiii cărora le fac cunoştinţă cu nataţia sa ajungă acolo.

E un vis frumos si o lecţie pentru fiecare. În societatea în care – o dată ce ai ajuns sus – principala preocupare devine agăţatul cu dinţii de acel loc, şi în niciun caz formarea unor oameni care să ajungă la tine (sau poate chiar mai sus) – există antrenori de înot care mi-au demonstrat contrariul. Nu e un mit văzut din spatele unei imagini idealizate. Mi-am petrecut destul timp prin bazine pentru a spune că e o certitudine.

Horaţiu Bădiţa e unul dintre aceşti oameni. Multiplu campion de nataţie, jucător de polo recunoscut internaţional, unul dintre (prea) puţinii reprezentanţi ai României în nataţie care a ajuns la Olimpiadă (în 1996, la Atlanta). S-a retras din sportul de performanţă acum câţiva ani, în urma unei operaţii pe creier. Recuperarea nu i-a fost uşoară, dar nu a renunţat. S-a întors. Să îi înveţe pe alţii performanţa.

Din păcate, tumoarea a recidivat, iar acum o nouă intervenţie ar costa 30.000 de euro. Şi pentru că una din cele mai frumoase lecţii din sport este cea a solidarităţii, colegii săi înotători vor organiza sâmbătă, de la ora 12, la bazinul Lia Manoliu un concurs demonstrativ. Iniţiativa aparţine unor nume pe care le puteţi asocia cu siguranţă lângă ideea de excelenţă în sport: Carmen Bunaciu, Anca Pătrăşcoiu şi Camelia Potec. Alături de ele, vor participa antrenori şi înotători, colegi si buni prieteni, uneori adversari de-a lungul competiţiilor, toţi încercând să îl ajute pe Horaţiu.

 Eu voi fi acolo. Ar fi frumos dacă m-aş întâlni cu unii dintre voi. Sau cel puţin să transmiteţi informaţia mai departe. Poate, la fel ca şi mine, mai există oameni care vor să dea ceva înapoi unor oameni de la care au primit lecţii de viaţă, optimism şi perseverenţă.

Pentru cei care doresc sa ajute, se pot dona bani in conturile următoare – Credit Agricole Bank: RO36BSEA05090000L3018101 (EURO) sau la Raiffeisen Bank: RO69RZBR0000060006446935 (LEI). Deschise pe numele BĂDITĂ HORATIU NICUSOR.

Informaţii de aici si aici

Sursa foto

Reclame

Un gând despre &8222;Lecţii din înot. Şi posibilitatea de a le răsplăti.&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s