20 de ani de vise

1992. Noel Witts ajungea la București cu o echipă a BBC pentru a vedea cum evoluează România post-decembristă,  în lumea teatrului. A găsit un haos în care oamenii vorbeau despre politică, furturi și lipsa unei stabilități, de orice fel și oricum ar fi definită ea. A văzut că există zeci de teatre și a ajuns- aproape ca din întâmplare – la Sibiu. A venit atunci, pentru o perspectivă diferită. Iar la prima întâlnire pe care a avut-o cu Constantin Chiriac acesta i-a spus că – prin intermediul festivalului (pe care îl gândea la momentul respectiv) și după ce orașul va căpăta o față nouă – Sibiul va ajunge Capitală Europeană a Culturii. Cu termen limită 2006-2008. Englezii s-au distrat copios (vedeau și ei prea bine ce era în jurul lor), dar Noel Witts a rămas o constantă a Festivalului, în calitate de consilier artistic și gazdă plină de culoare a Conversațiilor Culturale, din 1994.

…..

1998-2000. Constantin Chiriac alerga de colo-colo pentru a găsi sponsori, parteneri media, oameni care construiască Festivalul alături de el. Își petrecea zilele în drumuri lungi între Sibiu și București, iar agitația lui continuă îl făcea să apară în ochii unora dintre cei cu care avea ocazia să discute un om un pic nebun în încăpățânarea sa. Era clar omul pe care îl dădeai afară pe ușă și intra pe geam. Mi-a spus cineva, acum vreo două zile, că l-a cunoscut atunci. Și i-a spus atunci că până în 2010-2012 el vrea să facă din evenimentul de la Sibiu unul dintre cele mai mari festivaluri de teatru din Europa. Părea imposibil.

…..

2013. Sala Thalia, pe 15 iunie. Covor roșu, mașini de la Automobile Bavaria. Echipe de filmare de la TVR, rochii de seară, costume. Mă simt aproape mică, chiar dacă am pantofii cu toc. Sunt prezenți George Banu (unul dintre cei mai mari critici de teatru ai Europei), Jean-Jacques Lemêtre (venit ca reprezentant pentru Ariane Mnouchkine – cea care a fondat Théâtre du Soleil) sau Noda Hideki (un regizor japonez cunoscut în întreaga lume). Și cel puțin înca 100 de oameni care construiesc ideea de Teatru în lume. Au trecut 20 de ani de Festival Internațional de Teatru la Sibiu. Astăzi zeci de țări participă, sute de voluntari se implică și peste 50 de mii de oameni sunt martori ai unui vis devenit realitate. Sunt unul dintre ei, iar posibilitatea de a observa, de a scrie, de a vorbi cu o parte din oamenii implicați mă face să visez, la rândul meu. Azi sunt fericită din fericirea lor.

…..

Unde vă e visul, oameni buni? Mai visați de vreți să fiți fericiți cu capul în pernă. Și când asta o spune Constantin Chiriac, îl crezi. Pentru că nu ai cum să îl contrazici.

La mulți ani, Festivalule! 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s