European CSR Lessons 2013 – concluziile

logoCred că dacă aș fi ajuns la ambele zile de conferință European CSR Lessons, aș fi avut materiale de scris pentru vreo jumătate de an. Așa am ajuns doar vineri, pentru câteva ore, așa că am de scris doar pentru vreo lună 🙂 Am plecat spre Biblioteca Națională hotărâtă să privesc lucrurile cât pot de obiectiv, chiar dacă trebuie să recunosc că mă bucur când văd evoluția domeniului in țară. Am plecat înspre casă cu multe întrebări, 18 pagini de agendă cu notițe și încă una separată cu teme pe  care vreu să le mai studiez un pic înainte de a îmi da cu părerea despre ele și contexul lor în European CSR Lessons. La urma urmei, faptul că nu am avut un laptop cu mine s-a dovedit unul bun pentru că mi-a forțat atenția să se îndrepte spre scenă și ceea ce se spunea acolo.

O să râdeți, dar acest articol nu e despre ceea ce a fost European CSR Lessons, ci sunt concluziile personale după la finalul conferinței. Despre ceea ce s-a întâmplat voi scrie câteva articole separate pentru că informația e destul de multă și comentariile mele și mai multe.

Îmi place și apreciez ideea unor conferințe dedicate CSR-ului, în contextul în care din ce în ce mai multe companii îl folosesc ca și carte de vizită și în prezentările lor și din ce în ce mai puțini oameni au o idee concretă despre ceea ce înseamnă acesta, iar al treilea an la care au ajuns cei de la European CSR Lessons demonstrează că au capacitatea de a învăța și a se dezvolta în această direcție.

Am apreciat inițiativa ResponsabilitateSociala.ro de a aduce la un loc toți actorii implicați sau posibil implicați în ceea ce înseamna politici sustenabile și proiecte pe termen lung  de responsabilitate socială corportatistă: companii / reprezentanți ai statului / ong-uri.

Mi-a plăcut ideea de a se prezenta studii de caz, ca și exemplu concret de la care s-ar fi putut porni o discuție. Și diversitatea domeniilor din care proveneau demonstrează faptul că CSR nu fac doar marile companii petroliere (așa cum susținea unul din moderatorii celei de-a doua zile, ceea ce mi s-a părut oricum o remarcă fără niciun fel de justificare, dar asta e doar părerea mea personală).

Și acum partea aceea a concluziilor ce țin loc de ”ce se poate face mai bine”

  • Cred că avem o mare problemă în a înțelege ce înseamnă responsabilitatea socială corportatistă. Iar când ești un reprezentant al statului care susține demersuri de acest tip mi se pare o chestie de bun simț să cauți măcar pe Wikipedia, daca nu să citești o carte de domeniu. E bine că au fost la masă și companii și ong-uri și politicieni. Foarte bine. Acum trebuie doar să învețe un limbaj comun. Politicienii trebuie să învețe că responsabilitatea sociala nu e echivalentul responsabiliății publice (și să afirmi că e de datoria corporațiilor să se implice în construirea de centre de tineret mi se pare că e o extrapolare neadecvată). ONG-urile să învețe că ele nu fac CSR, ci susțin aceste activități. C din CSR vine de la Corporatist/Corporativ (nici în ziua de azi nu m-am lămurit care e exprimarea corectă). Lucruri aparent simple, dar care pot genera o serie de discuții în contradictoriu atunci când personajele implicate nu pornesc de la aceleași definiții
  • Un studiu de caz nu e o enumerare de slide-uri și proiecte CSR ale unei companii. Este tocmai alegerea unuia din acestea și prezentarea lui, de la context până la rezultate. Altfel, prezentarea riscă să devină o înșiruire de informații pe care le pot găsi cu ușurință și pe site-ul companiei și nu aduce nici un fel de valoare adaugată. Un studiu de caz arată nu numai părțile bune, ci și dilemele, problemele și modalități punctuale de rezolvare. Și oricât de tare nu ne plac cifrele, un studiu de caz le scoate în evidență. Nu poți veni să spui că un proiect X a îmbunătățit viața unor angajați dacă nu îmi demostrezi prin cifre concrete câți au fost. Poate sunt eu prea pragmatică, dar cred că în zona de CSR vorbim de și despre un mod de a coordona un business, ori în acest caz vorbim de cifre și profit, inevitabil
  • Dincolo de prezentări, care uneori au depășit timpul alocat, cred că și participanții din public mai au de învațat în ceea ce privește comportamentul la o conferință. Am observat timp dedicat întrebărilor pierdut pentru că se simțea nevoia unor comentarii ample cu privire la prezentările vorbitorilor. Sincer, cred că acestea puteau fi împărtășite în pauză, eu am ales abordarea aceasta și cred că am fost dublu câștigată: pe de o parte am avut ocazia să stau față în față cu oamenii care mă interesau, pe de altă parte am abordat subiecte punctuale care mi-au lămurit anumite aspecte pe care altfel mi-ar fi luat 5 minute numai să le explic. Din perspectiva vorbitorilor, cred că importat să se înțeleagă că, atunci când nu știi să răspunzi la o întrebare, sau nu o înțelegi, e mai bine să recunoști acest lucru decât să deviezi de la subiect.

Dincolo de toate aceste mici neajunsuri, cred că tocmai faptul că există o conferință unde ele pot fi observate (și corectate în timp) este ceea ce duce CSR Lessons mai departe de la an la an. Există lecții faine pe care le poți învăța, există posibilitatea de a schimba păreri și aceea de a pune întrebări oamenilor care îți prezintă activitatea de CSR. Probabil cel mai mare plus e că te pune în temă cu anumite discuții adiacente, că îți readuce în prim-plan o idee mai veche dar niciodată pusă în practică, și te obligă nu numai să analizezi, dar și să te informezi.  La nivel personal, am plecat de acolo cu faptul că trebuie să mă documentez serios asupra noilor politici ce se discută în UE legate de CSR și să îmi reiau studiul unor articole despre stakeholder-eri și modul în care aceștia sunt legați de orice tip de activitate socială a unei afaceri.

Mulțumesc, Dragoș, pentru invitație! O să încerc să revin cu un articol pe săptămână cu părerile personale despre prezentări, studii de caz și ce mai aflu între timp.

 

Un gând despre &8222;European CSR Lessons 2013 – concluziile&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s