Vacanță la mare. Altfel.

Răsfoiești ghiduri turistice. Și oferte de la agenții. Întrebi câțiva prieteni. Iei la frunzărit Internetul. Calculezi bugetul. Apoi respiri adânc și te decizi. Vrei o vacanță cu soare și un strop de plajă. Dar vrei și locuri de vizitat, pentru că nu te caracterizează lâncezitul pe șezlong timp de șapte zile. Vrei un loc unde să ajungi relativ ușor și care să nu te coste jumătate din salariile dintr-un an. Și dacă se poate să fie accesibil și plăcut până la final de septembrie, pentru că programarea concediului ți-a jucat feste și ai lăsat-o pe ultima sută de metri.

Dacă în urmă cu vreo cinci ani mi-ai fi spus că mă voi îndrăgosti de o vacanță înconjurată de mare și soare aș fi râs cu lacrimi. Vorbești totuși cu un om care nu poate fi inactiv mai mult de 2-3 zile, fără a simți că începe să se suie pe pereți. Apoi, am plecat în Thassos. O insulă mică-mică de care m-am îndrăgostit iremediabil, și o dată cu ea de ideea vacanței de o insulă grecească. La un an distanță, am ales Corfu.

DSCN4983

Dacă faci aceeași alegere, primul pas începe cu modalitatea de a ajunge acolo. Eu am ales autocarul, pe care nu ți l-aș recomanda, decât dacă ai spatele foarte bun și oasele tale nu se contractă după ore în șir de stat jos. Ultimele două ore de drum cred că au fost cele mai lungi prin care am trecut în cei 25 de ani de viață. Așa că prima mea mea impresie când am ajuns pe insulă a fost de destindere totală. O variantă ceva mai accesibilă și mai practică este pentru o vacanță în Corfu este un charter, cum este cel oferit de Agenția de Turism Paralela 45, mai ales că avionul aterizează direct în Corfu Town, și scapi astfel de grija de a găsi un feribot care să te aducă pe insulă.

DSCN5094

Cel de-al doilea pas este alegerea stațiunii. Recomand cu mare drag zona de nord a insulei, frumoasă și împrejmuită de zone întregi cu livezi de măslini, lămâi sau portocali. Avantajul este că distanțele între stațiuni nu sunt foarte mari, iar autobuzele de pe insulă (Green Buses) circulă des și la prețuri rezonabile. Așa puteți vedea în fiecare zi o zonă nouă, o plajă cu nisip mai fin sau cu pietre mari și rotunde, un golf cu apă turcoaz sau apă albastră și clară. Noi am ales orășelul Acharavi, destul de mare și plin de magazinele, restaurante, dar și cluburi de noapte – în cazul în care aveți chef de o noapte albă. E drept că la final de septembrie era destul de goală, majoritatea turiștilor fiind nemți și englezi trecuți de prima tinerețe, cazați la resorturile de 5* din jurul orașului.

DSCN4997

Dacă aveți experiență de condus, puteți închiria o mașină și vizita insula, pentru că ascunde o mulțime de locuri de văzut. De ce spun de experiență: pentru că drumurile sunt pline de serpentine și curbe în ac de păr, iar uneori ai impresia că din drum cresc casele sau că  vei pica direct în apă. Pe de altă parte, autobuzele circulă des, prețurile sunt accesibile și poți ajunge în principiu cam în orice colț al insulei cu ajutorul lor.

Musai de văzut: palatul Achillion – casa de vacanță a împărătesei Sissi a Austriei. Un palat aparent nu foarte mare, dar încărcat de povești (atât legende ale locului, cât și despre împărăteasă) și cu o grădină în care merită se te pierzi în a scrie propria legendă. Oprește-te puțin aici, și respiră adânc. Admiră apoi priveliștea panoramică asupra orașului, în umbra statuii uriașe a lui Ahile.  Paleokastrita. Nu pot să-ți descriu culoarea minunată a apei. Golfurile mici. Peșterile pe care le poți vizita, cu ochiuri de apă adânci și clare. Drumul spre mănăstire și priveliștea care îți taie răsuflarea. Respiră adânc și visează. Imprimă-ți adânc în memorie imaginea liniștii și a proveninței zeilor greci. Corfu Town. Și nu la ora prânzului, când e atât de cald încât nu poți respira aproape. Un Paradis pentru pasionații de cumpărături și de suveniruri în fel și chip. De la tricouri la condimente minune. Străduțe înguste, care aduc aminte de cartierele italienești. Cafenele cochete, unde poți bea un frappe rece. Și mâncare bună.


DSCN4993

Fă-ți timp că vezi Insula Corfu altfel. Dacă vrei o experiență aparte, caută la una din agențiile locale de turism o excursie cu barca în jurul insulei. Dacă se poate, noaptea. Apusul văzut din larg te leagănă spre povești. Lumini care se aprind, contururi care se ghicesc de departe. Atunci când te apropii de Corfu Town, cetatea veche îți apare în plin plan, ca o dovadă a istoriei ce s-a scris pe acest tărâm, aflat între Italia și Albania, având câte puțin din fiecare din cultura acestora și destul din cultura grecilor, pentru a construi cadrul unei vacanțe de vis.

DSCN5144

(Text înscris la Spring SuperBlog 2013)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s