Colete cu surprize

Duminică înspre prânz. Cer parțial înnorat, frig numai bun de stat în casă, în timp ce admiri balerinii aceia verzi cu bej pe care tocmai ce ți-ai achiziționat. Parcă venea primăvara, nu?…Îți bei cafeaua în reluare, cu ochii ațintiți spre geam, doar-doar ce-oi prinde o rază de soare, să te scoată din starea asta de visare neproductivă. Cineva sună la o ușă din vecini. Insistent. După câteva minute, realizezi că e ușa ta la care se sună. Cine oare să te caute tocmai aici, în colțul tău de lume, pe care abia îl știu câțiva oameni foarte aproape sufletului tău? Un curier aproape degerat îți întinde un colet, semnezi și apoi rămâi câteva minute bune în hol.

Coletul nu are expeditor, ci doar destinatar. Îl deschizi încet, nu pentru că ți-ar fi frică de vreo bombă, ci pentru că anticipezi surpriza. Un plic colorat, cu o felicitare în el. Scrisul cunoscut care îți spune doar atât: Ghici unde plecăm mâine în vacanță? Și un alt pachet, frumos împachetat, pe care scrie Jolidon. Deja te grăbești, pentru că simți că acolo vei găsi indiciul căutat. Ochii ți se măresc a surpriză și respiri adânc. Un costum de baie. Costumul de baie. Costumul de baie pentru vacanța perfectă. Care arată cam așa:

Zâmbești în timp ce îl admiri. Culoare lui se potrivește de minune cu pălăria în dungi albastre pe care ți-ai cumpărat-o în prima vizită în Thassos. Pălăria cu boruri largi, care ascunde povestea unei vacanțe în care ați plecat să descoperiți o insulă mică-mică. Pe care totuși n-ați avut timp să o savurați pe îndelete, chiar dacă vreme a ținut cu voi în fiecare zi. Insula aceea cu străzi înguste și serpentine pe care mașinile parcă se joacă, cu casele mici și albe și curți umbrite de vii cu struguri albi și dulci.

Îți aduci aminte zâmbind de prima vizită. Un fel de dragoste la prima vedere pentru liniștea care se așeza firesc, pentru viața care curgea fără tumultul zilelor aglomerate și gri, pentru albastrul în zeci de nuanțe. Atunci ai descoperit că apa mării poate avea nenumărate nuanțe de albastru, în funcție de locul și plaja unde te aflai. Și că există zone unde poți vedea nisipul și pietrele de pe fundul mării chiar și atunci când tu plutești liniștit la mai bine de cinci metri.

Când ai fost prima dată acolo, ai plecat aproape pe fugă, după o perioadă în care nici să respiri adânc nu mai știai. Te-ai trezit într-o lume paralelă în care îți lipseau câteva lucruri care să te facă să te simți la locul tău. O pălărie de soare cu gust de vacanță. Și un costum de baie care să se potrivească măsurilor tale, intrate la apă între vacanța trecută și cea de acum. Le-ai căutat prin magazinele ce-ți ieșeau din când în când în față, și parcă nimic nu se potrivea cu gustul tău. Vroiai ceva care să-ți aducă aminte de locul acela magic, cu fructe incredibil de dulci și cele mai sățioase salate de pe planetă. Un costum de baie care să se potrivească cu diminețile lungi lângă frappe-ul rece, și să se împace cu pielea ta, ce oricum devine arămie imediat după ce o văd razele soarelui.

Pălăria am găsit-o. Costumul s-a lăsat așteptat, ca un cadou de care uiți că ți l-ai dorit vreodată. Au urmat alte vacanțe, alte insule, alte locuri. Cu toate acestea, am visat să ne întoarcem pe insula aceea cu un singur semafor pe tot teritoriul ei, cu sate pierdute prin vârfuri de dealuri și stațiuni mici cu ape colorate. Pentru că acolo am simțit, cândva, cât de bine e să respiri liniștea. Și ea să ți se așeze subtil în  tălpi, să o duci cu tine, până atunci când vei simți nevoia să te întorci.

Pachetul meu minune mi-a adus aminte că există vacanțe perfecte. Și detalii colorate pe un fond simplu, care te scot din ritmul obișnuit. Și imprimeuri date de urme de soare și de povești care se scriu cu fiecare plecare. Costumul de baie se potrivește de minune cu rochia de plaja albă și pălăria mea albastră. Și cu o evadare spre tărâmul zeilor greci.

(Text înscris la Spring SuperBlog 2013)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s