Cu gândul la vacanță

Deschid ochii încet, de parcă mi-e teamă de prea multă lumină. Sau de nor. Apoi zâmbesc, pentru că mi-e cerul senin. Fiecare început de primăvară e unic, și cu toate acestea repetitiv. Fiecare rază caldă mă transpune automat într-un avion cu destinație nespusă, într-o drumeție pe munte sau într-o dimineață leneșă, cu valuri sub ochi și frappe rece în mână. Exercițiul de imaginație funcționează astfel: se alege locul – musai unul care să-ți fie drag, chiar dacă n-ai pus piciorul în el nicicând, se respiră adânc și apoi se iau la rând străduțe, cotloane și oameni noi.

Am o teorie personală care spune că de locuri te poți îndrăgosti înainte de a le vedea. Pentru o imagine. Pentru o poveste. Cel mai adesea pentru că un om drag ți-a povestit despre ele atât de frumos încât le-ai îndrăgit prin asociere. Eu am ajuns să îmi doresc să fac o vacanță în Barcelona din cauza (să spun oare datorită? 🙂 ) prietenului Marius Matache, care a avut bunăvoința de a povesti puțin despre un oraș în care te poți pierde zile întregi fără a simți urmă de plictiseală.

Când ai vizitat prima dată Barcelona și ce impresie ți-a lăsat?

Prima vizită la Barcelona a fost în 2005, în luna de miere. Impresia: alegerea perfectă pentru un astfel de eveniment.

 Ai plecat cu așteptări de-acasă? Dacă da, cam în ce măsură ți-au fost îndeplinite?

Am plecat oarecum în necunoștință de cauză. Nu sunt genul care să studieze foarte mult înainte ce e de văzut. Evident, știam de Parcul Olimpic, știam de Sagrada Familia, știam de FC Barcelona, știam de Rambla. Dar cam atât.

 3 locuri musai de văzut când vizitezi Barcelona și de ce.

1) Mănăstirea Pedralbes – e un colț de Rai, fără să fiu vreun tip religios, acela e un loc sacru, care te marchează, te impresionează profund;

2) Sagrada Familia – e cel mai impresionant șantier văzut vreodată – de fapt, te plimbi printre schele, dar nu simți nici un moment că ești într-o construcție. Fațadele cu scene biblice, cel mai cald gotic văzut vreodată (modele florale, culoare), simbolistică (12 turnuri pentru apostoli, 4 turnuri pentru evangheliști, 1 turn pentru Fecioara Maria, 1 turn Iisus), grandoare (fără nici un iz de grandomanie);

3) ZOO – dacă ai un strop de copil în tine, nu trebuie să ratezi grădină zoologică – animale în semi-libertate (habitate naturale, delimitate de bariere naturale – gropi cu apa de ex), colecție impresionantă, nu ai senzația de animale triste în cuști, papagalii superbi;

Ce recomanzi: ghiduri turistice sau descoperiri la pas? Și de ce?

Depinde cât stai în Barcelona. Dacă stai 2 zile, varianta autobuzelor hop-on-hop-off e ideală. În plus, sunt atât de multe lucruri de văzut în Barcelona, încât șansele să ratezi ceva sunt foarte mari. Dacă stai măcar o lună și doar pentru plimbare, poți încerca și descoperirile pe cont propriu.

 Ai descoperit vreun loc aparte care nu e trecut în ghidurile turistice și ți-a plăcut destul să le spui și altora?

Turismul este atât de bine dezvoltat încât mi-e greu să cred că există ceva ce nu apare în ghidurile turistice. Dar vorbind de un loc aparte, am închiriat o mașină și am mers cu ea până la Girona (granița cu Franța) pe autostradă și m-am întors pe șoseaua de coastă (Costa Brava). Drumul prin munți e absolut superb, cu golfuri ce adăpostesc plaje și iaht-uri,  cu hoteluri pierdute printre stânci și tot așa. Pentru motocicliști, în special, e o experiență la superlativ, prin serpentinele generatoare de adrenalină.

Dacă ar fi să îmi aleg o perioadă în care să plec la Barcelona aș pleca anul acesta, între 19 iulie și 4 august. Mai ales că am tras cu ochiul la Agenția Paralela 45 și am văzut că charterul Costa Brava (care nu e mai departe de o oră de Barcelona) pleacă și pe 17 iulie și pe 24, din București De exact atunci, mă întrebi? Pentru că atunci se desfășoară Campionatul Mondial de Natație, la cea de-a 15 ediție. Poate ție nu îți spune multe, dar pentru mine înotul e mai mult de un sport, e un fel de dragoste. Și l-aș lua și pe frate-miu cu mine, pentru a vedea unde poate ajunge dacă continuă să muncească la fel ca acum. Iar pentru mine, ar fi un vis împlinit – acela de a vedea Barcelona, cuprins într-un vis vechi de când eram aruncată în bazin și pescuită cu bățul – acela de a vedea și simți înotul de performanță.

Voi pe unde vă visați zilele acestea?

(Text înscris la Spring SuperBlog 2013)

(sursă foto)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s