Un cadou. O cutie de pantofi.

Să ridice mâna sus cine nu are pe acasă cel puțin o cutie de pantofi care stă aruncată într-un colț și așteaptă ceva. Pentru că ele – cutiile de pantofi – nu se aruncă mai niciodată, ci se păstrează, pentru momentul când le vei găsi utilizare. Poți pune cartofi și ceapă în cutia de pantofi. Le poți îmbrăca cu hârtii colorate autocolante și poți ascunde acolo de la acte pe care nu le găsești niciodată când ai nevoie la vederi din locuri în care nici nu mai știi că ai trecut cândva. Pentru nostalgici, cutiile de pantofi ascund scrisori de mult uitate și amintiri cu parfum de cafea. Uneori, mai multe cutii pot fi folosite pentru a compartimenta sertarul acela prea mare și dezorganizat de la comodă.

Dacă v-aș spune că aceste cutii pot fi instrumente magice care aduc zâmbetul pe fața unor copii pe care soarta nu i-a fericit cu prea multe, ce-ați zice? Dacă v-aș spune că, printre cutiile voastre de pantofi sigur ați putea popula una în așa fel încât ea să fie cel mai frumos cadou? Și nu v-ar trebui nici prea mult timp, nici prea mulți bani…gândiți-vă că nu poți pune o viață într-o cutie de pantofi. Nici măcar un magazin…

Poți pune o carte frumoasă. O jucărie. O pereche de mănuși. Niște napolitane. O pastă de dinți asortată cu periuța. Un șampon. Lucruri pe care tu sau copilul tău v-ați obișnuit să le aveți la îndemână, dar care pentru altcineva ar fi motiv de bucurie imensă. Trebuie doar să ai grijă să nu fie nimic perisabil, iar idei găsești cu duiumul, dacă dorești. Le așezi pe toate frumos în cutia care acum nu mai e o cutie de pantofi, ci una de cadou. Căci ai ambalat-o frumos și cu drag, pentru bucuria copilului (băiat sau fată) cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 la care va ajunge.

Nu trebuie nici măcar să o lipești, ci doar să o iei frumos și să o lași la unul din sediile care colectează cutiile cadou. În București este vorba de Calea Grivitei 33, et. 1, ap.4, interfon 004C, sector 1, Bucuresti (persoana de contact: Loredana Pricopie, tel. 0731.336.829, Luni – vineri 9.00 – 17.00.). Alte puncte de colectare găsiți aici. Termenul limită este 15 decembrie. Și organizatorii își iau angajamentul că te vor anunța unde a ajuns cadoul tău.

Shoebox se numește inițiativa asta faină, și se află la cea de-a șasea ediție. Găsiți la ei pe site povești de anul trecut. Ce pot să vă spun eu e că, în cele trei luni în care am coordonat proiecte la ADRA, s-a întâmplat să fie perioada Crăciunului. Și copiii din Germania ne-au trimis două dube de cutii de pantofi pe care le-am împărțit mai apoi, unor copii săraci, dar plini de viață, de prin zona Bârladului. Au fost vreo trei zile care mi-au oferit multe lecții, dar cel mai mult, din perioada aceea, îmi amintesc zâmbetele pline de încântare ale copiilor care descopereau un caiet. Sau un penar. Sau un tub din acela de făcut baloane.

Ce ziceți, facem cadou niște cutii de pantofi? Că tot stau acolo, pe balcon, aruncate într-un colț, așteptând să le găsești un rost.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s