Școli peste hotare (episodul 3)

Dacă ar fi să fac un studiu printre foștii mei colegi de liceu să aflu câți au plecat la studii universitare peste hotare pe parcursul facultății, cred că mai  mult de jumătate dintre ei ar răspunde afirmativ. Dacă ar fi să plec acum să mă plimb puțin prin Europa, știu sigur că ar fi câțiva dintre ei rămași acolo, la care aș poposi cu drag. În primăvară, provocam câțiva oameni dragi să povestească despre experiențele lor ”de la alții”, și ce a ieșit puteți citi în episoadele 1 și 2.

Între timp, a venit toamna și o dată cu ea se pregătește ediția de toamnă a RIUF 2012 (Romanian International University Fair), acel eveniment educațional care aduce laolaltă mai bine de 100 de instituții de învățământ, și care oferă posibilitatea celor interesați să afle direct de la sursă ce și cum pot face pentru a studia în afară. În București evenimentul se va desfășura pe 20-21 octombrie, și în Cluj pe 23 octombrie.

Eu am rămas, oarecum, cu regretul de a nu fi plecat cândva. Poate nici nu mi-am dorit destul, nici nu am fost destul de informată, nu prea mai contează acum. Cert e că nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că sunt universități care îți dau posibilitatea de a începe anul universitar din ianuarie (în Olanda, Danemarca, și UK)…așa că dacă vă hotărâți să începeți anul cu alte perspective, eu zic că merită o oprire la RIUF.

Din poveștile strânse în primăvară, a rămas una pe care nu am apucat să o public. Laura s-a plimbat mult, și intră cu siguranță la categoria oamenilor de la care ai ce învăța. Exact la fel cum și ea a învățat de la cei din jurul ei.

Eu am studiat in Germania timp de 3 ani (un an de schimb academic la univ. din Trier in ultimul an din bachelorul la ASE si apoi inca doi ani de master la Berlin), apoi am lucrat in Belgia pentru inca o jumatate de an. Pentru mine timpul petrecut in strainatate a fost o perioada de acumulari foarte multe pe plan profesional si personal, cred ca mi-a deschis foarte mult orizonturile.

Pe plan personal, doua din multele lectii pe care le-am invatat in acest timp ar fi 1) ca este necesar un grad foarte mare flexibilitate in fata schimbarilor care tot vin odata cu mutarile din loc in loc, si putere de ajustare cat mai rapida la noul mediu, pentru a putea profita cat mai mult de experienta din tara / universitatea / organizatia gazda; 2) dar in acelasi timp e foarte importanta curiozitatea sau deschiderea pentru alte culturi si obiceiuri, si usurinta de a cunoaste oameni noi, de a iti iesi din carapace si a explora moduri diferite de a gandi si actiona fata de cele cu care am fost obinsnuita in Romania. Astfel, chiar daca am studiat doar in Germania, prin colegii mei de master acum simt ca am un pic mai multe cunostinte despre  Spania, Mexic, Brazilia, Ghana, Liban, Kenya sau India. Cred ca prietenii  pe care mi i-am facut in timpul masterului mi-au oferit unele din cele mai valoroase momente, de la lectii de istorie despre parti diferite ale lumii, pana la cum sa gatesti guacamole sau sa mergi cu bicicleta la drum lung, si sunt foarte fericita ca am avut sansa sa-i cunosc.    

Pe plan profesional / academic, cred ca am castigat enorm din studiul in Germania, si nu ma refer numai la materia de studiu si profesori, care mi-au oferit o baza de pornire foarte solida pentru analiza de politici publice (de exemplu metode de cercetare cantitativa si calitativa dar si unghiuri diferite din care poate fi analizata o problema). Cred ca un mare punct forte al programului meu a fost consistenta proiectelor pe care trebuia sa le pregatim pentru cursuri si intensitatea lucrului in echipa si individual. A fost intr-un fel un maraton de learning by doing. Desi mai lucrasem in echipa la ASE si SNSPA, nivelul la care se purtau dezbaterile si tipul de proiecte pe care eram implicati la master mi-au oferit repere pentru a sti cum sa actionez si pentru a performa in diferite situatii profesionale pe mai departe.  

Mi-a reproșat cineva, în primăvară, ca nu e drept să susțin învățământul în afară, când atât de mulți tineri pleacă și nu se mai întorc. Sincer, nu cred că au de-a face una cu alta. Din păcate, experiența studiului în străinătate te poate pregăti mult mai bine pentru un job decât facultățile orientate exclusiv spre povești teoretice (nu generalizez, dar cam acesta e situația). Un alt mediu, alți oameni cu care intri în contact, o perspectivă culturală diferită, te pot forma – zic eu – în primul rând ca om, și mai apoi ca profesionist. Din poveștile pe care eu le-am strâns, am simțit asta. Ce faci după, e o alegere strict personală.

Eu vă invit la târg. Și dacă voi nu mai sunteți studenți, dați vestea mai departe. Către verișori, nepoți, prieteni. Pentru că primul pas în a construi o carieră frumoasă, este a te informa. Și da, Google-ul și Internet-ul sunt o sursă enormă de informații, dar posibilitatea de a avea informația structurată, de a vorbi direct cu persoanele implicate în procesul de admitere, de a vedea poate oportunități pe care nu le luai în calcul, fac diferența.

Să fie RIUF de toamnă, zic! 🙂

 

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s