Mituri și confesiuni despre lucrul în echipă – ep. 2

*După cum unii dintre cititori știu deja, la noi la job am avut de făcut ceva temă creativă, care implica împărțirea noastră pe echipe și transmiterea unor mesaje legate de valorile, ideile, etc. organizației. Din discuțiile avute în această perioadă, din niște experiențe ale altora, din propria-mi experiență de job și nu numai am tras niște concluzii, finalizate cu această serie de articole. Menționez, încă o dată, că sunt ideile mele și articolele nu au un target anume (iar exemplele date în ele sunt fictive, în mare parte cel puțin :) ), și se bazează pe cei câțiva ani de debate practicați (când, vroiai – nu vroiai, uneori făceai echipă cu cine trebuie, nu cu cine alegeai), cele câteva sesiuni de comunicare de leadership la care am participat în perioda de instructor de exploratori, și, bineînțeles, joburile avute de-al lungul timpului. Să citiți cu plăcere și să trageți concluziile care trebuie! :)

Episodul 1 

Episodul 2 – Munca în echipă nu este despre targerturi și deadline-uri, ci despre oameni

Că o echipă de lucru este formată din indivizi cu diverse caractere și personalități este un lucru aproape la fel de cert ca acela ca apa fierbe la 100 de grade. Celsius. Ca eu cu mine nu putem forma o echipă decât dacă ajung să lucrez privind toată ziua în oglindă sau dacă sufăr de personalități multiple. Cu toate că este un fapt evident, am ținut să-l precizez pentru un motiv foarte simplu: la fel cum în unele cupluri din ”eu și celălalt” se ajunge la un perpetuu ”noi” (nu, nu e bine când se întâmplă asta), cam la fel se ajunge de la ”eu și ceilalți” la ”echipă” și atât.

Ați putea crede că acest lucru este un lucru bun. Că atenuarea individualității prin îmbrățișarea unor valori, norme și comporamente etice este benefică atât pentru individ, dar mai ales pentru organizație (mă declar pragmatică și total realistă când afirm că ideea unei echipe de lucru este concepută pentru profitul – uman, financiar sau emotiv – al unei organizații, nu pentru satisfacerea nevoilor individuale – iar în puținele cazuri în care acestea două merg mână în mână se numește că ești omul potrivit la locul potrivit) . Eu, ca un berbec veritabil ce mă aflu, mă încăpățânez să afirm contrariul și să spun că cele mai bune rezultate ale unei echipe sunt date tocmai de exploatarea subtilă a individualității celor cu care lucrezi.

Și, da, am și argumente pentru acest lucru. Ecuația de la care pornesc e simplă și clară ca o picătură de apă: atunci când cunoști oamenii cu care lucrezi, poți apela la punctele forte ale acestora mult mai ușor. Să zicem că organizezi un eveniment. Și îl delegi responsabil de organizare pe cel mai organizat membru din grup, fără a știi mai multe despre el. Să mai zicem că este vorba de un om puțin taciturn, fără mare priză socială, și al cărui punct forte rămâne totuși organizarea. Știți ce o să iasă? Un mic dezastru logistic, în cel mai rău caz. În cazul cel mai bun, se va găsi un alt individ, cu ceva stofă de lider pe sub piele, care va prelua frâiele în ceea ce privește împărțirea sarcinilor, planificarea agendelor etc, în tip ce primul individ se va preocupa liniștit de organizarea detaliilor, se va asigura că totul merge conform agendei prestabilite și va fi chiar apreciat pentru ceea ce face. Pentru că este în locul unde trebuie să fie.

A cunoaște oamenii înseamnă să realizezi că în fiecare proiect vor exista niște oameni în prima linie (cei care aleargă peste tot, cei care trag de ceilalți, cei care par motorul acțiunii) și niște oameni în linia secundară (cei care vor răspunde la apeluri, cei mai detașați, cei care sunt, la urma urmei, partea efectivă a muncii). A cunoaște oamenii din echipa ta înseamnă a fi sincer cu tine însuți și a realiza că, la finalul oricărui proiect, țoti cei implicați au avut șansa să muncească și au făcut-o așa cum știau mai bine. Unii cu valuri, alții fără. Fiecare după tipul personalității dar și după nivelul de motivare. A fi un lider într-o asemenea echipă presupune capacitatea de a vedea că mai multă liniște nu înseamnă lipsă de interes, ci redirecționarea energiei.

Să mai zicem că ai de realizat ceva nou, care implică niște muncă de echipă și o idee out-of-the-box. Și că, privind lucrurile din exteriorul biroului ai clasificat deja cam în ce parametrii puteți să vă încadrați. Și la prima întâlnire cu echipa (nouă) stabilești deja condițiile, fără o consultare prealabilă. E posibil ca oamenii să fie jigniți, e posibil ca unii să devină demotivați, e foarte posibil ca unor pur și simplu să nu le mai pese. Nu pentru că nu ar avea idei, ci pentru simpla senzație că ideile sunt puse într-un cadru prea restrâns.

Fiecare nou proiect, fiecare nouă provocare este un nou mod de a percepe oamenii cu care poate lucrezi zilnic, dar cărora nu le cunoști firile, ambițiile sau punctele slabe. Cea mai importantă lecție primită în ultima perioadă este că puțină încredere într-un om îi poate da aripi, și că a vedea lucrurile și de pe partea cealaltă a unui geam se poate dovedi util, dincolo de zâmbete. Și oricât de mic e aportul cuiva la un efort ce poate părea imens, e foarte posibil să fie efortul care face diferența între succes și eșec.

Munca în echipă e despre oameni. Cu bune și cu rele, așa cum suntem fiecare dintre noi. Partea bună: atunci când iei acest fapt ca un adevăr deplin (bine, adevărul e deplin prin sensul său), poți înțelege că targeturile și deadlineurile sunt doar motive de cunoaște și motiva altfel oamenii de lângă tine. Partea mai puțin bună: o asemenea abordare necesită răbdare și puțină capacitate de empatie. Rezultatele? Better team, better results, better persons. Și să-mi spună mine cineva că nu-și dorește combinația asta de 3 în 1 în echipa sa.

Urmează un final apoteotic. Până una-alta, ne revedem luni pe aici, pentru că fug la mare de mâine începând.  Pentru că munca în echipă se și premiază. 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s