Educația în sport

Teoria mea: la fel cum în viață cei  7 ani de acasă sunt esențiali în dezvoltarea ulterioară a oamenilor, în performanța sportivă educația primită la club e cea care dă valoarea performanțelor ulterioare.

În timp ce în București a început IRB Nations Cup – aflată la cea de-a șasea ediție și având anul acesta o tribună deschisă 2.0 și la Oradea se antrenează echipa de polo a naționalei României (singura calificată la Olimpiadă la categoria sporturilor de echipă), la baziunul Vega al Ploieștiului se desfășura ieri prima ediție a Cupei de Înot Prahova.

O să vă întrebați poate ce rost are să te trezești dis-de-dimineață pentru a merge să vezi două cluburi concurente – prietene. Paranteză mai lungă aici : în ciuda faptului că avem două cluburi, pe de o parte CSS Ploiești și pe de o parte CS Petrolul, copii aceștia se antrenează împreună, merg la concursuri împreună, iar atunci când au probe unde există un singur ploieștean încurajările nu mai au culoare de club, ci doar de drag de sport.

Revenind la concursul de ieri, mi-a plăcut ideea unui concurs între cele două cluburi, chiar dacă vorbim de cel mult 30 de copii care participau. Cu liste de start afișate la intrare, cu probe de concursuri naționale, cu cronometări așezate după baremurile internaționale. Ați putea crede că nu contează toate acestea, eu însă îmi permit să vă contrazic. Toții copiii care au participat la concursul de ieri se pregătesc de niște competiții majore – pe de o parte Naționalul pentru Seniori și Juniori de la București, pe de altă parte, Naționalele pentru Copii de la Brăila. Iar majoritatea dintre ei nu sunt la primele competiții atât de mari.

Dar să vă spun ceva: am văzut copii care au primit deja colecții de diplome și medalii de la concursuri din țară, dar pe care nu i-am văzut niciodată așa bucuroși ca pentru medaliile de ieri. Am trăit sentimentul acela că sunt lucuri care contează mai mult în educația copiilor-viitori sportivi de performață decât rezultatele la campionate naționale: sentimentul de acasă. E ca atunci când ești în primii ani de școală și indiferent cât de mult te-ar lăuda un profesor, mândria cea mai mare e zâmbetul unui părinte care te laudă.

Educația începe de acasă. Performața în sport începe din club. Tocmai de aceea, jos pălăria în fața celor care ieri s-au trezit dimineață pentru antrenamente, pentru cronometrări, pentru a împărți niște zâmbete.

PS: Bineînțeles, clubul nostru a luat cupa 🙂

Vă las niște poze.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s