Despre teatru. Din teatru. (interviu)

Vă povesteam săptămâna trecută despre cum eu cred că teatrul există ca artă și nu este nici pe departe omorât de televiziune sau internet. Între timp, am luat-o la întrebări pe o bună prietenă de la Iași. Studentă la teatru acum, anul III, după ce a absolvit Facultatea de Filosofie. Nu dintr-un moft, ci pentru că asta și-a dorit. Cam de când o știu eu. Iar noi ne-am cunoscut acum aproape 10 ani. Așa că, iată o incursiune despre public și teatru, din perspectiva interioară. Despre alegeri, internet, campanii și esențial în arta teatrală…vă invit să citiți ceea ce spune fabuloasa Amalia Olaru.

Esti studenta la teatru. Te-a ales el pe tine, sau tu pe el?
Cred ca intr-un fel sau altul intotdeauna teatrul alege…dar depinde putin de noi sa vrem sa fim alesi , sa facem sa fim alesi… Nu am sa stiu niciodata daca e mai mult vorba de o selectie naturala sau despre o munca a devenirii continue…Am avut nevoie sa aleg teatrul si sper ca teatrul sa aiba nevoie de mine .
Intr-o lume intesata de telefoane, internet, joburi corporatiste, unde isi mai gaseste teatrul locul?
Teatrul vorbeste omului despre om , despre lume, despre viata, despre povesti, despre sentimente si relatii umane. Ideatic vorbind, teatrul este pretutindeni pentru ca se naste din uman, din situatii reale, din emotiile noastre. Chiar si intr-o lume robotizata si grabita e necesar sa ne asezam o clipa sa respiram aer proaspat si sa ne privim pe noi dincolo de noi…sa ne privim atent …si aici e manifestul teatral. E adevarat avem mai multa nevoie decat timp, e poate mai comod sa ne uitam la un film seara si sa adormim inainte de final sau sa socializam via facebook. Dar pentru cei ce inca mai inteleg si simt e nevoie uneori sa exploreze lumea scenei si sa primeasca mesajele live 🙂 😛 
Cat de important este pentru un actor publicul in fata caruia joaca?
Publicul e cel pe care trebuie sa-l convingem de autentic, e cel caruia ne adresam, cel pe care trebuie sa-l convingem sa revina. Un actor fara public ar fi , nu stiu, precum o carte fara cititori. Actorii vor si au nevoie sa fie cititi.
Din perspectiva omului care merge la teatru si ca spectator, dar si a celui care joaca, de ce crezi ca (mai) vin oamenii la astfel de manifestari?
Teatrul e din punctul meu de vedere singura forma de arta completa, este forma de arta care le inglobeaza pe toate celelalte si in complexitatea lui simuleaza perfect realul vietii – frumusetea vietii si efemeritatea ei . Cred ca oamenii vin pentru ca au nevoie, e nevoie de frumos, de estetic, de viata, de arta, de cunoastere. Si inca mai cred in teatrul educational, in faptul ca arta poate schimba ceva in lume si in noi.
Ca actor, spre ce directie te indrepti: teatru clasic, sau experimental? Si ce crezi ca prefera publicul? E loc de amandoua?
Ca actor imi doresc sa joc. Orice . Am studiat in facultate teatru clasic m-am indragostit de diferiti dramaturgi clasici de diferite roluri din teatrul clasic si imi doresc sa fac si teatru experimental . E loc intotdeauna pentru amandoua cu atat mai mult cu cat imi doresc sa ma adresez nu doar publicului elitist ci oricarui tip de public . Exista devoratori de clasic asa cum exista intotdeauna oameni atrasi de noi forme si astfel e nevoie intotdeauna de diversitate.
O parere despre campania Blogal Intiative (o gasesti aici ), si cum ai convinge pe cineva de rostul ei?
Cred ca e un stimul suficient de puternic pentru a trezi sau retrezi interesul fata de teatru si sunt necesare astfel de campanii pentru a atrage atentia. Plus ca e interesant sa aflam despre nevoile oamenilor in raport cu arta si crearea unui dialog deschis intre public si artisti…Voi ce vreti? Noi ce va putem oferi?Si e perfect rezonabil asa 🙂
Presupun (nu chiar prin absurd) că cei care citesc sunt public. Îmi place să cred că sunt și public de teatru. Voi ce ziceți: ajută teatru la Frumosul din viața noastră?
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s