Tu ai salva Timpul?

Momo (Michael Ende, Puffin Books)

Dacă ai avea de ales între a pune timp de o parte, amânând pentru moment orice plăcere, și a îți trăi viața în fiecare clipă (cu bune și rele, așa cum vine ea de Sus), ce ai face? Și mai ales, ai știi vreodată dacă alegerea a fost cea bună?
Şi ce-ai zice dacă ai rămâne cu această întrebare nu la finalul nu ştiu cărui studiu ştiinţific, şi la finalul unei poveşti. O poveste pe care o citești cu sufletul la gură (ca pe orice altă poveste a lumii care se respectă), și care te lovește prin complexitatea tematicii. O carte care, pentru mine, a însemnat unul din momentele (cumulate) de la finalul anului în care am zis și mi-am reamintit că nu e rost de grabă pe lumea asta. Pentru că tot grabindu-te riști să te dezumanizezi, să devin unul dintre mulții oameni gri, să uiți…
Dar să o luăm cu începutul. Momo este o fetiță fără o vârstă precisă, fiind un copil al străzii, ce se aciuează în ruinele unui amfitreatru.
Chiar fără familie, ea reușește să cucerească repede tot cartierul cu talentul ei special: știința de a asculta. Ea ascultă pe oricine, mic și mare, fără a pune întrebări, fără a căuta soluții. Pur și simplu ascultă . Și atunci oamenii reușesc să găseasca singuri răspunsurile, jocurile copiilor devin din ce în ce mai creative, oamenii se dezvoltă și relațiile lor merg frumos.
Dar, cum în orice poveste apare un zmeu, de data aceasta apar „Oamenii gri”. Nişte prezenţe niciodată văzute, întotdeauna simţite. Venite aparent să ajute, aceştia prezintă oferta de a putea „Salva timpul”. Cum? Renunţând la orice activitate care îţi ia din timp, mai puţin cea de producţie. Îţi plăcea să stai de vorbă cu clienţii, în calitate de patron al unei frizerii? Ia renunţă la asta, şi vei vedea cât timp salvezi.
Ce se întâmplă când oamenii gri pun din ce în ce mai tare stăpânire pe oraş? Locuitorii devin şi ei gri. Se depersonalizează, uită să mai zâmbesca, uită să se bucure. Uită chiar şi de copiii lor, şi atunci când işi amitesc, decid să îi închidă, pentru a nu le mai lăsa creativitatea să crească. Copiii trebuie să salveze timpul de mici.
Sub toată acestă tristă degradare, Timpul plânge şi caută o soluţie. Pentru că el trimite fiecărui om porţia lui de timp. Şi ştie că toată mascarada oamenilor gri, nu face nimic decât să omoare timpul, să îl fure oamenilor.Bineînţeles, darul lui Momo, broasca ţestoasă cu nume de constelaţie (Casiopeea), şi Timpul pornesc împreună la luptă. Şi tot ce poţi spera e că nu e prea târziu.
M-a lovit trist adevărul profund şi profeţia cruntă a unei cărţi scrise cu 30 de ani în urmă. Şi mi-am adus aminte că dacă încă mai reacţionezi, înseamnă că nu ai pierdut de tot. Am învăţat, în ultimele luni, că atunci când uiţi să te mai bucuri de Timp, îl pierzi cu adevărat. Şi că dacă asculţi cu adevărat, poţi desena minuni.
Dragul meu cititor, te îndemn să citeşti cărţulia asta. Şi apoi uită-te în oglindă şi răspunde-ţi sincer la întrebarea: cu Timpul meu ce fac?
Iţi doresc doar să găseşti timp să te joci. Să zâmbeşti. Să stai la poveşti cu cineva de dragul poveştii, nu pentru că ai sau are ceva de rezolvat. Să nu uiţi că munca îţi asigură un trai decent, dar dacă ii vei dedica tot Timpul tău, te va distruge. Îţi doresc să nu ţi se pară niciodată pierdere de timp o poveste spusă seara unui copil, sau o îmbraţişare serioasă omului de lângă tine.

 

Reclame

3 gânduri despre &8222;Tu ai salva Timpul?&8221;

  1. m/ai convins / o caut si/o voi citi. chiar mi se pare interesanta.
    cand m/a cerut sotul meu de sotie mi/a zis.. nu vrei sa nu mai pierzi timpul cu altii si sa/l castigi alaturi de mine? e important timpul, ce sa mai.

    • @ Cris: crede-ma pe cuvant ca e mai faina cartea decat tot ce am putut povesti eu
      @ Eumiealmeu: Da, e important sa te bucuri de el. Si cartea asta iti aduce aminte tocmai asta. De-asta o clasez in top 5 preferinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s