Timp si timpuri

Se lasa incet noaptea printre pasii grabiti de final de saptamana. Trage repede aer in piept. Ai doar putin timp sa respiri. Ai doar putin timp sa fii al tau. Si apoi, daca te uiti bine, mai ai o bucata mica-mica de timp pentru cel de langa tine. Poate…sau daca…

Oare nu obosesti niciodata? Oare cand ai zambit ultima data sincer vazand un copac in floare, sau o ploaie galbena de toamna? Cand te-ai adancit in uitare de sine cu o piesa buna, sau o carte de suflet?

Din ce in ce mai mult alergi doar spre finalul de saptamana vanand un pic de timp. Si atunci, esti atat de agitat ca uiti sa respiri. Uiti ca e zi de odihna sfanta. Uiti sa ierti. Sa privesti spre tine si spre Cer.

Si apoi, uiti sa mai fii Om.

Pentru ca doar lupta pentru supravietuire nu te face Om. Dar lupta pentru supravietuirea sufletului, da. Cand ti-ai luat ultima data TIMP pentru TINE? Si cand ai stiut, constient, ca acesta este LIBERTATE?

Si daca eu nu te conving, cititor drag, ca exista ceva mai important decat zbaterea pentru un maine oarecare, poate te va convinge Eliade…

„…Incerc sa-mi apar libertatile esentiale. Daca intr-un asemenea ceas Romania ar fi invadata sau, fereasca Dumnezeu, s-ar intampla o alta catastrofa, de alt ordin, eu voi afla printre cei din urma aceste tragedii. Ceasurile acestea anistorice imi ingaduie sa suport, in restul timpului, teroarea istoriei. In cele din urma teroarea ma ajunge si pe mine; dar am satisfactiea de a fi ramas cateva ceasuri liber; am satisfactia de a nu fi integrat evenimentelor in chip automat, ca un sclav care se misca si se odihneste la ordinul stapanului…”

„Nu este exact un turn de fildes, pentru ca nu fug de realitatea istorica. Imi apar doar libertatea de a ma smulge din cand in cand din acesta realitate istorica pentru a regasi o realitate mai esentială: poezia, mistica, filozofia, iubirea…”( Mircea Eliade, Noaptea de Sanziene)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s