Povesti pariziene II

Parisul meu e o culoare. Are culoarea copacilor la inceput de toamna, si frunze uscate frumoase pe jos. Apoi, are culoarea cerului la apus, deasupra Senei, in timp ce asteptam imbarcarea pe vapor.  Culoare de vin rosu sec, si gust fructat si puternic. Sau de lumina filtrata prin copaci inalti. Atat de inalti ca par ireali.

Parisul meu e o fotografie mare. Din aceea compusa din zeci de imagini suprapuse. Malurile Senei si cladirile luminate. Zambetele noastre. Champs-Elysee la pas de noapte. Cozi imense la intrarea in cluburi si oameni imbracati frumos. Grupuri de negri care te speriau uneori. O piramida luminata si impactul vizual al Palatului Luvru dupa o ora si mai bine de mers. Gradinile de la Versailles.Sena cu cer innorat in stanga si senin in dreapta, duminica la pranz. Oameni cu bicilete. Oameni zambitori.

Parisul meu e amestecat, precum gustul pieptului de rata cu sos dulce-acrisor. Are gust de migdale, vanilie si ciocolata, amestecate in deserturi delicioare. Si de sendvis bun. De cafea cu multa frisca savrata in terasa aceea, in care, coincidenta si el merge mereu cand ajunge in zona.

Parisul meu e un fel de cutie de parfumuri, ca aceea cumparata din aeroport, cu mai multe la un loc, dar toate cu prestanta si permanenta de firma. Miros de baghete calde. Miros de apa si vin. Miros de corp obosit dupa o zi de alergatura. Miros de asternuturi moi.

………………….

Nu pot spune o poveste completa despre Paris. Dar pot spune „A fost o data o poveste despre un oras pe care il descoperi prin toate simturile…”

Va urma candva. Trebuie sa urmeze.

Pentru ca Parisul e mai mult decat un amant trecator de weekend. E un iubit frumos si cald, care te farmeca. Cel putin asa simt eu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s