Toate familiile sunt psihotice – Douglas Coupland

Toate familiile sunt psihotice (Douglas Coupland, ed Humanitas).

Cum printre rezoluţiile de început de an am promis că o să scriu mai mult despre cărţile care îmi trec prin mână, şi cum un motiv de luat pauză din scris eseuri de sesiune este oricând binevenit, mi-am aruncat ochii prin bibliotecă să văd ce am mai citit în ultimele luni şi nu a ajuns pe la voi (ultima carte despre care v-am povestit e „Firmin„, undeva, prin noiembrie).

Cum noiembrie-decembrie au fost pentru mine luni destul de aglomerate, am preferat lecturile un pic mai uşore, poveşti de acţiune sau romane la care aveam garanţia că îmi vor ţine spiritul alert. Dacă „Generaţia X” (bestsellerul aceluiaşi Douglas Coupland) a fost citită în vacanţă, „Toate familiile sunt psihotice” se recomandă drept o carte bună de citit tot la drum, prin metrou/tramvai sau oricând ai nevoie de o carte destul de bine scrisă încât să te prindă, dar nu atât de complexă încât să vrei să iei notiţe, şi să o savurezi pe îndelete.

Are destulă acţiune cât să nu te plictisească, personaje creionate uneori atât de nerversimil încât strârnesc hohote de râs sau momente de panică, situaţii întortocheate, şi un fir narativ care se desfăşoară fără lacune majore (poate doar incredibilul situaţiilor fiind cel care uneori te face să ridici ironic din sprânceană).

Familia psihotică principală este familia Drummond, formată din Janet (mama, divorţată, bolnavă de SIDA, pasionată de internet, şi de un calm aproape nepământean), Ted (tata, recăsătorit cu Nikkie – blondă trofeu şi a bolnavă de SIDA, dependent de droguri, suferind de cancer la ficat), Wade (fiul cel mare, bolnav de SIDA şi responsabil cu îmbolnăvirea celorlalte două personaje, căsătorit cu Beth, o fanatică religioasă ce fusese în tinereţe dependentă de droguri), Brian (fiul cel mic, depresiv cu tendinţe sinucigaşe, fără o carieră clară, cu o prietenă dubioasă – Shw – şi un copil pe drum) şi Sarah (fiica model, astronaut, prinsă într-o căsnicie de convenieţă cu Barry).

Bineînţeles, toate aceste detalii nu sunt cunoscute de la început, ci se arată încetul cu încetul, pe măsură ce drumurile membrilor familiei se intersectează (reuniunea de familie are loc în Florida, cu ocazia lansării în spaţiun a unei nave pe care se va afla Sarah). Dacă iniţial pare că Sarah e de departe cea care întruchipează idealul pritr-o căsnicie fericită şi o carieră de excepţie, se dovedeşe că şi viaţa ei este prinsă în tot felul de intrigi amoroase.

Fuga lui Shw şi decizia ei de a vinde copilul lui Bryan, o scrisoare de importanţă istorică pe care o vânează mai mulţi oameni, apariţia lui Florian (un proprietar de lanţuri farmaceutice excentric şi care deţine leacul împotriva SIDA), un pact între Wade şi Ted (care se urăsc de moarte) pentru obţinerea unor bani, un jaf într-o cafenea, sunt tot atâtea prilejuri de a pune membrii familiei Drummond să se confeseze, să reia legături, să devină o familie. Pentru că dincolo de situaţiile ce curg de la hilar la grotesc, de la simplu la complex, dincolo de o lume în care griul cunoaşte prea multe nuanţe şi principiile sunt nişte modele teoretice şi atât, se dovedeşte că loialitatea, sinceritate şi încrederea în cel care până ieri îţi era duşman pot duce către deznodăminte de situaţii acceptabile.

După cum spuneam, o carte numai bună de citit la metrou sau într-o seară în care aveţi nevoie să vă deconectaţi de toate. O carte scrisă bine, departe de a fi o capodoperă, dar suficientă pentru a vă descreţi frunţile.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s