Carti de drum I

Generatia X (Douglas Coupland, ed. Humanitas).

„Generatia X” nu este un nume ales intamplator, doar de dragul de a atrage ochii cumparatorului spre raft. Nu se refera la o poveste SF, nu este o generatie proiectata a anului 20xx. Generatia X este un fenomen sociologic, si are in vedere generatia imediat urmatoare celei ce s-a numit „Baby boomer”. A stat la baza unor studii de ordin social, geopolitic sau economic.

Pe scurt, generatia X se refera la persoanele ce aleg sa se retraga dintr-o societate din ce in ce mai orientata spre consumerism. Persoane pentru care urcarea pe scara valorii sociale nu este un „must have”, persoane care refuza o viata in deja faimoasele „cutii de chibrituri”, persoane care nu vor sa fie confundate cu o intreaga masa de oameni care sunt imbracati in costume de pinguin (stim cu totii mania preferata a finatistilor si corporatistilor pentru combinatia costum negru-camasa alba), persoane care fug dintr-o societate care nu  le raspunde nevoilor in modul in care ei s-ar astepta.

Dincolo de asta, „Generatia X” este o poveste. De fapt, este o carte-rama cu povesti. Cu trei personaje principale: Andy, Claire si Dag. Andy este,  in fapt, personajul-narator. El ni prezinta pe ceilalti, el se prezinta pe sine, si ne mai prezinta o serie de mici evenimente in care se invarte viata lor. Retrasi undeva in California, la soare, avand joburi care sa le asigure un trai cat de cat decent (baietii lucreaza ca bartmani, Claire lucreaza intr-un mall), cei trei nu sunt deloc personaje simple si liniare. Sunt oameni cu o bogata viata interioara, oameni ce construiesc povesti si a caror mare pasiune este tocmai sa se lege unii de altii prin aceste povesti. Partea cea mai frumoasa, din punctul meu de vedere, este ca fiecare poveste din carte, aduce in prim-plan o fata a povestitorului. Mai mult, se intampla ca povestile sa fie cele care ascund ceea ce nu isi spun pur si simplu cei trei (de exemplu, povestea lui Dag despre cum a parasit compania unde lucra, sau povestea lui Andy  – pasionat de japoneza – despre cum a renuntat la Japonia si jobul sau acolo). Alteori, povestile sunt pur fictionale, invartindu-se totusi in jurul unor anumite teme (sfarsitul lumii, moartea, problemele familiale).

Bucata preferata: jocul de la piscina – sau seria de povesti pe tema: ” daca ar fi sa iei o singura amintire cu tine atunci cand mori – cea mai frumoasa amintire, senzatie, miros – ce ai lua?”. Poate mirosul de benzina, poate senzatia fulgilor de nea, poate imaginea parintilor tai pierduti intr-un vals.

„Generatia X” este o carte care se citeste relativ usor. Cu toate ca limbajul tinde sa devina pretentios pe ici, pe colo, cartea te prinde intr-un vartej de senzatii si te face sa incepi sa creezi propriile povesti in spatele cuvintelor. Poate partea cea mai faina e cartii e ca e aproape imposibil sa nu te regasesti undeva in ea. Intr-un conflict, intr-un moment de indoiala, intr-o cearta cu parintii, sau macar intr-o lupta a contra ce e urat. Si ce e si mai frumos, „Generatia X” este o carte care te face sa iti pui intrebari, care te pune in situatia de a sta macar 5 minute sa te gandesti „da’ eu ce fac cu viata mea?”, dar care totusi nu te arunca in disperare si intuneric, ci intr-un joc al povestilor care te va prinde cu siguranta.

De citit: la drum nu foarte lung, in parc, la munte.

Plus: desenele si „dictionarul” de subsol. Tocmai pentru a face „Generatia X” de inteles.

(va urma pe seara sau maine dimineta cu „Casatorie de amatori” :D)

[incepand de azi, in butoanele de pagini, a aparut POVESTI CU SI DESPRE CARTI. Aici gasiti lista completa cu toate cartile citite despre care am scris. In momentul actual sunt 36, ceea ce inseama ca puse la un loc cu cele despre care nu am apucat sa scriu, mi-am atins targetul propus acum ceva vreme, de minim o carte pe saptamana)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s